Av Lars-Åke Andersson
-
15 januari, 2025
Pilgrimsfalkmöte 9 mars 2024
Pilgrimsfalk Sverige har haft startmöte för säsongen 2024. Mötet var förlagt till Ånnaboda camp i Närke. På mötet deltog över 50 personer.
Innan själva mötet skedde en exkursion till sjön Tysslingen där Kent Halttunen från Närkes Ornitologiska förening guidade och berättade framför allt om alla sångsvanar som stannar till här under sin flyttning. De sångsvanar som rastar här är östliga och är på väg till Finland och Ryssland. De sångsvanar som häckar i norra Sverige rastar längre västerut.
De arter som sågs var förutom sångsvan även grågås, sädgås, spetsbergsgås, kanadagås. En havsörn svepte över sjön och skrämde upp de flesta gässen medan sångsvanarna lojt tittade uppåt.
Man lägger ut korn som föda för fåglarna. Vid Tysslingen har man också shop med konst och böcker m.m. men även ett kafé. Tysslingen är väl värt ett besök i andra halvan av mars.
Innan mötet började vi med gemensam lunch.
Mötet inleddes med redovisning av Falkåret 2023. Mikaela Sandgathe och Sture Orrhult berättade om Norrland, Lars Leksén om Svealand och Tommy Järås om Götaland. Tommy gjorde till slut en summering och uppskattade populationen i hela Sverige till 600- 650 par under 2023. Populationen som hade en nedgång under 2021- 2022 på grund av fågelinfluensa har återhämtat sig något under 2023.
Mikaela Sandgathe redogjorde sedan för hur vindkraften påverkar fåglar. Data specifikt för pilgrimsfalk är bristfällig. För närvarande rekommenderas att inte etablera vindkraftverk närmare lokaler för pilgrimsfalk än 2 km.
Larsgunnar Nilsson visade och informerade om ljudboxar. De spelar in läten från fåglar och kan b.la. användas för berguv, pilgrimsfalk och örnar där det annars är svårinventerat. Projektet har köpt in ljudboxar av märket Audiomoth. De kan inhandlas hos Birdlifes Naturbutiken och kostar ca 1500-2000 kr. Analys kan ske med dataprogram tex Audicity. Numera finns också ett nyare program Chirpity.
Larsgunnar startade sedan en diskussion hur noga vi skall ange lokalerna geografiskt utan att röja exakt plats. Knud Falk berättade om att det i England fortfarande sker åtskilliga boplundringar. Ringmärkningscentralen vill ha så noggrann position som möjligt. Synpunkter framfördes att ringmärkningens uppgifter är sekretessbelagd till viss del men är samtidigt allmän handling bla för konsulter. Men i kartor kan man ange lokalerna mer diffust. Det diskuterades om ange en ruta på 6x 12 km för kartor. Rapporter på Artportalen döljs men är också tillgängliga för konsulter.
Efter paus skedde en förträfflig bildvisning med bilder från Närkes natur- ett fågelsverige i miniatyr av Jonas Forsberg på en typisk närkedialekt.
Knud Falk redogjorde sedan hur miljögifter påverkat äggskalen hos falken. Mätningarna sträckte sig från ca 1850 till dags dato. Äggskalstjockleken hade inte riktigt återhämtat sig till för DDT-användandet som började slutet av 1940-talet. Äggskalsmätningarna är en bra metod för miljöpåverkan av miljögifter.
Tommy Järås pratade sedan om vad avläsning och rapporter av färgringmärkta falkar har gett för information. B.la. berättade han om att falkhonor häckar ca 10 mil från födelseplatsen medan hanar etablerar sig 4-5 mil därifrån.
Tommy försökte också utläsa om falkungar från olika stora kullar har olika utbredningsmönster.
Stefan Strandbergh tog sedan upp ämnet om falken själv eller ringmärkaren är orsaken till att vissa ringar har öppnat sig och t.o.m. ramlat av. Hur stor del av populationen där ring saknas visste han inte.
Som avslutning tackade Niclas Lignell från Birdlife för mötet och berömde projektet för framgången med att rädda pilgrimsfalken och all fakta som generellt kan användas i fågelskyddsarbetet.
Lars-Åke Andersson
Kommentarer
Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.
Skriv en kommentar